Project: Staalconstructie nieuwbouw Werelderfgoedcentrum
Jaar: 2024
In opdracht van: Bouwgroep Dijkstra Draisma
In de haven van Lauwersoog verrijst het Werelderfgoedcentrum Waddenzee, een innovatief beleef- en onderzoekscentrum dat de unieke waarden van de Waddenzee, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, centraal stelt. Een even innovatieve ontwerp past met zijn
Het centrum wordt een ontmoetingsplaats voor bezoekers, onderzoekers en de zeehonden van Zeehondencentrum Pieterburen. Het WEC combineert educatie, onderzoek en natuurbehoud. Bezoekers kunnen het ecosysteem van de Waddenzee ervaren en leren over het belang van dit gebied. Het gebouw herbergt onderzoeksfaciliteiten waar wetenschappers en studenten het unieke ecosysteem bestuderen. Daarnaast biedt het onderdak aan zieke en gewonde zeehonden, die in de op het dak gelegen bassins worden verzorgd voordat ze terugkeren naar de natuur.
Staalconstructie door Visser Konstruktie Veenwouden
Het ontwerp van de Deense architect Dorte Manderuo voor het WEC is afgestemd op het ruige klimaat van Lauwersoog en de buitendijkse ligging. Er is gekozen voor materialen die samensmelten met het Waddengebied en bestand zijn tegen de lokale omstandigheden.
Een onmisbaar element in de bouw van het WEC is de staalconstructie, uitgevoerd door Visser Konstruktie Veenwouden. Deze staalconstructie vormt het fundament en de ruggengraat van het gebouw, met maar liefst 360 ton staal verwerkt in de basis van het ontwerp. Staal biedt de flexibiliteit en sterkte die nodig zijn voor de grote open ruimtes en indrukwekkende overspanningen van het ontwerp. Staal is bovendien bijzonder goed recyclebaar en sluit aan bij de circulaire ambities van het project, de constructie is ook zo ontworpen dat eventuele aanpassingen in de toekomst eenvoudig door te voeren zijn.
Een van de technische uitdagingen bij dit project was de combinatie van staal met houten elementen. Dit vraagt om zeer nauwkeurige detailengineering, waardoor het resultaat stabiel en waterpas is. In andere projecten, zoals het Swettehƻs hebben we deze technieken al kunnen perfectioneren. Ook hebben we consoles gemaakt waar de houten gevelbekleding onzichtbaar aan opgehangen kan worden.
Bijzonder leuk voor ons: waar veel van onze producten worden weggewerkt, blijft een deel in de zeehondenverblijven wel zichtbaar voor al het publiek, zoals de schuifdeuren naar de buitenbassins.
Duurzaamheid en toekomstperspectief
Het WEC streeft naar een harmonieuze balans tussen mens en natuur. Met de geplande opening in het voorjaar van 2025 zal het centrum bijdragen aan bewustwording en educatie over het Waddengebied, en een platform bieden voor onderzoek en natuurbehoud.
Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee belooft een iconisch gebouw te worden dat de unieke kenmerken van het Waddengebied weerspiegelt en de betrokkenheid van de gemeenschap bij het behoud ervan versterkt. De grote belangstelling tijdens de bouw belooft in ieder geval veel goeds!
Fotoās met dank aan Bouwgroep Dijkstra Draisma, Imazzo fotografie